Rabigato

Rabigato je odrůdou bílého hroznového vína, která pochází z vinařské oblasti údolí řeky Douro v severním Portugalsku, kde je pěstována téměř výhradně v oblastech Trás-os-Montes a Douro Superior v nejvýchodnější části vinařské oblasti.

Tato odrůda, která je vysázena po celém regionu Douro Superior, patří mezi nejlepší bílá vína celé oblasti Douro, která do směsí přispívá zářivou, osvěžující kyselinkou. Když je stáčena jako jednodruhové víno (což je poměrně neobvyklé), připomíná její aroma květ pomeranče a akátu s rostlinnými tóny a výrazně minerálním charakterem, plným tělem a dobrou strukturou kyselin. Hrozny jsou středně velké se zelenožlutými bobulemi spíše menší velikosti.
Název Rabigato pochází ze slovního spojení „Rabo de Gato“, což v překladu znamená „kočičí ocas“. Toto pojmenování odkazuje na vinné hrozny, které jsou relativně malé a dlouhé. První zmínky o odrůdě Rabigato pochází z roku 1532 od portugalského autora Ruiho Fernanda. Jeho dílo „Krajina v okolí Lamega“ není pouze o víně, ale je považována za skvělý zdroj informací o této odrůdě.

Hrozny Rabigato

Ačkoli v současné době dochází ke změnám, dříve se hrozny Rabigato nepoužívaly příliš často k výrobě odrůdového stolního vína. Vzhledem ke své přirozeně vysoké kyselosti a procentu alkoholu je tato odrůda vhodná k archivaci, docílíme tak výsledné svěží a výrazné chuti. Mnohem častěji však nalezneme tuto odrůdu v bílém portském víně, kde se mísí s jednou z tradičních místních bílých odrůd jako jsou Gouveio, Viosinho a Malvasia Fina.

V současné době se objevují nové výsadby odrůdy Rabigato, od roku 2010 bylo v Portugalsku osazeno touto odrůdou okolo 2500 ha půdy. Ačkoli je Rabigato pěstováno pouze v několika málo regionech, je schváleno mnohými portugalskými nařízeními o původu. Jeho vliv je dnes znatelný v produkci z oblastí Doura, Porta i Trás-os-Montes.

V oblasti Douro Superior jde u odrůdy Rabigato o jednu z nejlepších odrůd bílých hroznů, která dodává jiskřivost a svěží kyselost bílým směsím. V případě výroby jednodruhového vína se u Rabigata setkáváme s vůní akátu a pomerančových květů, tóny bylin a silným minerálním charakterem s plným tělem a strukturou kyselin. Tato odrůda je proslulá svými středně velkými štíhlými hrozny s malými žlutozelenými bobulemi. V oblasti Douro je úroda odrůdy Rabigato příslibem pro příští generaci vinařů.

Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.
Při převzetí zboží bude ověřen váš věk.
Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
X