Jak podávat dobré víno?

Sekt

Ke každé oslavě neodmyslitelně patří dobrá láhev sektu. Dnes se šumivá vína v Portugalsku vyrábějí všude od Minho po Algarve.
Abyste ze sektu dostali co nejvíce, stojí za to se naučit umění jeho podávání.

Otevření sektu není tak obtížné, jak se na první pohled může zdát, pokud znáte několik jednoduchých tipů a triků:

🌟 V televizi často vidíme, jak se šumivé víno předem protřepe a následně otevře. Ve výsledku většina chutného nápoje skončí na podlaze a hosté mohou být způsobem otevírání nepříjemně zaskočení.

🌟 Pokud takto otevíráte víno, kromě strachu přihlížejících, komu skončí špunt v lepším případě ve klíně to nenese nic dobrého.

🌟 Nejprve se musíte ujistit, že je vaše šumivé víno dostatečně vychlazené. Pokud ne, vložte jej na hodinu a půl do chladničky nebo na 30 minut do kbelíku s vodou a ledem. Nikdy nedávejte víno do mrazáku, aby se urychlil proces chlazení.

🌟 Nejprve odstraňte fólii a poté odšroubujte stávající drátěný košík (stačí 5-6 otáček proti směru hodinových ručiček.) Už v době uvolňování byste měli palcem pravé, nebo levé ruky jistit zátku, aby se nestalo, že nekontrolovaně vystřelí.  

🌟  Na pomoc si můžete vzít také utěrku.

🌟 Lahev držte nakloněnou pod úhlem 45.° 

Jednou rukou uchopte základnu lahve zespodu druhou ze shora – palcem přidržujte a začněte lahví pomalu točit.  Není třeba kroutit korkem – stačí pomalu otáčet lahví – nespěchejte.

Pokud jste dodrželi všechny výše uvedené kroky, tak by otevření lahve mělo jít hladce.

🌟 Pak už jen pomalu nalévejte víno po skle – sklenice by měla být naplněna do poloviny, aby bublinky vína nepřetekly. Při nalévání se snažte držet hrdlo lahve co nejblíže sklenici.

🌟 A teď už jen zbývá si v klidu vychutnat sekt!

Tip: Pokud Vám zbyde sekt, zkuste si udělat například dort, který je chutné řešení pro spotřebování zbytků sektu.

Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.
Při převzetí zboží bude ověřen váš věk.
Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
X