Červená vína z Portugalska – moderní pojetí tradičních hodnot

červené víno

Portugalsko leží v západní části Pyrenejského poloostrova, rozkládá se podél pobřeží Atlantického oceánu. Právě díky oceánu na západě, blízkosti rovníku, Středozemního moře a teplých větrů z afrického kontinentu na jihu a horskému pásmu Pyrenejí na severu poloostrova se dá Portugalsko rozdělit do několika klimatických zón. Ty pak ovlivňují zemědělství, včetně pěstování vína. 

Z historie vinařství v Portugalsku

Vinná réva se v Portugalsku pěstuje na různých typech půd – od písku až po břidlicovité svahy údolí řeky Douro. Výsledkem toho a rozličných klimatických vlivů je rozmanitý sortiment vín, který překvapí a hlavně potěší milovníky kvalitních červených vín svou jedinečnou chutí. Pěstování vína je v Portugalsku známé už 2000 let, vinnou révu do údolí řeky Douro přivezli Římané v 2. stol. p. n. l. Portugalské víno za tu dobu nejen získalo věhlas široko za hranicemi země, ale prošlo postupnými změnami až k dnešním odrůdám a technologiím zpracování. Na vinicích o rozloze 218 tisíc se pěstuje na 500 odrůd z toho 250 je autochtonních (původní – portugalské), z nich nejznámější jsou Touriga National, Touriga Franca, Baga, Castelão a další.

Portugalské vinařství se dlouho vyvíjelo mimo vliv okolního světa. Proto je dodnes založeno především na místních odrůdách, jichž je velké množství, díky čemuž je i sortiment  (a to i červených vín) pestrý a rozmanitý. Jejich kvalita se tradičně klasifikuje na úrovni:

  • Vinho DOC (Denominaçao de Origem Controlada) je chráněné označení původu pro vína nejvyšší kvality, které pochází z těch nejlepších vinařských oblastí.
  • Vinho VQPRD (Vinhos de Qualidade Produzidos em Regioes Determinadas) je jakostní portugalské víno z vybraných oblastí. Takto označená vína jsou specifická podle odrůdy, půdy a podnebí, kde byla vypěstovaná i podle techniky pěstování.
  • Vinho Regional (VR) je název pro regionální druhy vína a daný region je vyznačen na etiketě.
  • Vinho de Mesa neboli stolní víno, což je obvykle lehké víno (bez určení odrůdy) určené pro běžnou konzumaci, vyrobené v Portugalsku. 
Portugalská červená vína

Prodej vína se rozšířil díky spojenecké smlouvě s Anglií v r. 1386. Místním vínům se otevřela Evropa, především šlechtické domy v Anglii. Tam putovala i velká část produkce portského vína, jehož počátky se datují do druhé poloviny 17. století.

Hlavní regiony výroby červeného vína

V Portugalsku je známo 14 vinařských oblastí. Díky jejich specifickým podmínkám se v některých se lépe daří odrůdám bílých vín, jinde jsou to především červená vína. Jaké regiony jsou známé především výrobou červeného vína?

Douro

Velmi členitý a rozmanitý region s typicky strmými terasovými vinicemi se dělí na tři subregiony: Douro Superior (region proslavila kvalitní červená vína), Cima Corgo (produkce portských vín) a Baixo Corgo (zde se vyrábí spíše jednodušší stolní červená vína). Charakter zdejších vinic je tak jedinečný, že byly zapsány na seznam UNESCO. Odrůdy, z nichž se vyrábí červená vína pro oblast typická: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barrocca, Tinto Cao a spousta dalších. 

Alentejo

Mírně kopcovitý terén s velmi vysokými teplotami a mimořádně bohatým slunečním svitem během celého roku do jisté míry připomíná podmínkami americkou Kalifornii. Oblast Alentejo je rozdělená na několik vinařských podoblastí, a to jsou Borba, Evora, Granja-Amareleja, Moura, Redondo, Reguengos a Vidigueira. Odrůdy červených vín, kterým se zde daří: Aragonêz (Tempranillo), Alfrocheiro,  Alicante Bouschet, Castelão a Trincadeira.

Algarve

Nejjižnější vinařská oblast Portugalska má výjimečné klima i půdu, což umožňuje výrobu plných červených vín. I oblast Algarve má své vinařské podoblasti: Lagos, Lagoa, Portimao a Tavira. Odrůdy červeného vína v regionu pěstované: Arinto, Baga, Castelão Nacional, Fernão Pires, Periquita, Rabo de Ovelha, Tinta Amarela, Trincadeira das Pratas, Ugni Blanc.

Tradiční vinařství i nové směry

Přestože současné době místní vinaři při své práci běžně využívají moderní technologie, zachovávají úctu k tisíciletým tradicím. I díky tomu je Portugalsko na 11. místě v produkci vína na světě. Ročně vyprodukuje kolem 6,7 milionů hl vína. Jedním z důvodů je i fakt, že vedle tradiční výroby vín z více odrůd (cuvée) jde portugalské vinařství také novým směrem – vyrábí stále více vín jednodruhových. Nová moderní jedno-odrůdová  vína vznikají nejen z mezinárodních odrůd, v mnoha případech jde o typické portugalské víno z některé z původních odrůd. Není náhodou, že plná červená vína z portugalské produkce získávají každoročně významná mezinárodní ocenění za kvalitu a dokazují mimo jiné, že tradiční portugalské cuvée není jen obyčejné stolní víno.

Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.
Při převzetí zboží bude ověřen váš věk.
Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
X