Sekt z Portugalska jako ideální dárek na Valentýna

Brzy nás čeká den svatého Valentýna. Ač je Valentýn svátkem hlavně v anglosaských zemích, dalo by se s klidem konstatovat, že tento svátek už v našich luzích a hájích více než zdomácněl. K Valentýnu se váže celá řada zvyků a tradic, ale nám jde především o společnou oslavu svátku zamilovaných a s tím spojené romantické chvilky se svou drahou polovičkou. Ideální dárek na Valentýna je takový, který Vás potěší hned několikrát. Sekt z Portugalska tento fakt splní do posledního detailu. Nejen že Vás potěší moderní harmonií chutí, ale navíc Vám pomůže navodit tu správnou valentýnskou atmosféru.

Pravděpodobně neexistuje nikdo, kdo v životě neslyšel o francouzském šampaňském, italském Proseccu, nebo o španělské Cávě. Ale upřímně. Co víte o šumivém vínu vyrobeném hned kousek za hranicemi v Portugalsku? Jedná se o ručně vyráběná řemeslná šumivá vína podle nejstarší tradiční metody výroby sektu. Nejnáročnější výrobní postupy pak zaručují nejvyšší jakost, která mimořádně dobře ladí s pestrou evropskou kuchyní. Pojďme si ale ve zkratce vůbec objasnit jak se takové šumivé víno vyrábí.

Co je vlastně šumivé víno?

Sekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje, které je vyráběno primárním či sekundárním kvašením vína. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných láhvích s korkovým, nebo plastovým uzávěrem a zabezpečeny drátěným košíčkem. Název sekt je u nás často zaměňován s názvem „šampaňské“ kterým se ale mohou honosit pouze vína z francouzské oblasti Champagne. Již od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku.

Většina sektů se vyrábí ze suchého kyselejšího vína. Výrobu šumivých vín dělíme na dvě základní metody. První je je původní metoda tradičního kvašení vína v láhvi, které je ve Francii nazývána jako Méthode Champenoise. Druhá metoda je kvašení vína v nerezových ocelových tancích, z nichž se kapalina stáčí do lahví pod tlakem. Tato metoda se nazývá charmat a z hlediska výrobních nákladů je pžíznivější a tím pádem umožňuje větší objem produkce.

Podle obsahu cukru ve víně známe základní dělení. Většina z nás už dobře ví, že každý sekt není jen u nás tak dobře známé „demíčko“.

  • brut nature (přírodně tvrdé) – pod 3 gramy cukru na litr; tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr
  • extra brut (zvláště tvrdé) – mezi 0 až 6 gramů cukru na litr
  • brut (tvrdé) – do 15 gramů cukru na litr
  • extra dry (zvláště suché) – 12 až 20 gramů cukru na litr
  • sec (suché) – 17 až 35 gramů cukru na litr
  • demi-sec (polosuché) – 33 až 50 gramů cukru na litr
  • doux (sladké) – nad 50 gramů cukru na litr

Teď když už známe proces výroby, můžeme portugalská šumivá vína vnímat jako neobjevenou kategorií pro ty, kteří rádi zkoušejí něco nového. Pravdou je, že v očích světa bylo Portugalsko (a do značné míry stále je) národem červeného vína, proslulým silnými víny Alentejo a nádhernými obohacenými víny Douro, o kterých jsme si psali minule. Během posledních pár desetiletí však v odvětví portugalských šumivých vín odstartovala mohutná revoluce a přeměnila tyto zažité standardy v jeden z nejzajímavějších evropských vinařských stylů. Produkce šumivých vín od roku 2008 výrazně vzrostla, přičemž každý rok dochází k významnému nárůstu produkce. Mezi výhody které bude toto odvětví stále posouvat dopředu je skutečnost, že došlo k řadě nových investic do výroby od předních vinařů v zemi. Právě jejich značná odbornost a obětavost stále tlačí portugalské šumivé víno dopředu. Budeme rádi, když se o tom přesvědčíte.

Tak tedy na zdraví všem zamilovaným!

Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.
Při převzetí zboží bude ověřen váš věk.
Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
X