Odrůda Trincadeira (jak se jí říká v Alenteju) neboli Tinta Amarela (pro vinaře z oblasti Douro) nabízí bohatou barvu s příjemnou kyselinou a přiměřeným množstvím alkoholu. Vyrábějí se z ní vína vynikající kvality, ale pouze v případě, že se jí podaří plně dozrát, což není každý rok.
Pokud správně vyzraje, poskytuje vína s živou chutí připomínající maliny s komplexními tóny bylin, pepře, koření a květů, která v lahvi dobře zrají. Víno z nezralých bobulí je poněkud travnaté. Je to poměrně náročná odrůda, která produkuje značné množství listí, jež je nutné neustále prořezávat, aby se zabránilo nadměrnému rozvoji rostlinných tónů vína. Její výnosy jsou poměrně vysoké, ale nespolehlivé. Tato odrůda je velmi citlivá na hnilobu a choroby. Proto se jí lépe daří na horkých a suchých místech, a to zejména v oblasti Alentejo a Ribatejo / Tejo, kde její kvality mohou skutečně zazářit. Pěstuje se ale po celém Portugalsku.