Peninsula de Setubal

Poloostrov Setubal (Peninsula de Setubal) se nachází na jihu od Lisabonu, je omýván vodou téměř ze všech stran: Atlantickým oceánem a řekami Težu (Tejo) a Sadu (Sado). Tato oblast byla vždy důležitá v historii portugalského vinařství. Zde dělají jedno z nejlepších vín z Muškatu – Muškatel de Setúbal (Moscatel de Setúbal).
V roce 1675 začali muškatel vyvážet do Anglie. V následujícím století to byla radost u ruských carů. Měl ho rad i “Král Slunce” Ludvík XIV ve Francii.
Muškatel je oficiálně víno banketů věnovaných udělení Nobelovy ceny.
Podnebí: mírné, středomořské s horkými léty a mírnými deštivými zimami s vysokou vlhkostí.

Půdy

Ve více hornatém terénu dominuje hliněný-vápenec. Zde jsou vinice nacházející se v nadmořské výšce 100 až 500 metrů, jsou chráněny před Atlantikou horským hřbetem Serra da Arabid. Většina regionu má pláně s písčitými půdami.
Na poloostrově Setubal kromě regionálních vín, existují dvě kategorie DOC: Palmela a Setubal.
Téměř všechna vína z regionu mají v sobě odrůdu Kaštelau (Castelão). V souladu s nařízením víno nesoucí označení DOC Palmela se skládá z ne méně než 66,7% Kaštelau. Někdy používají směs Kaštelau s Alfrošejru (Alfrocheiro) a Trinkadejrou (Trincadeira).
Převládající bílé odrůdy v regionu – Fernau Pireš (Fernão Pires) a Arintu (Arinto) a samozřejmě Muškatel (Moscatel), který se používá k výrobě muškatovíého vína s označením DOC Setubal.
Bílá vína jsou obohacená květinovou vůní, zatímco červená mají vůni lesního ovoce a koření. Muškatová vína jsou vyrobená ze dvou druhů odrůd, které se v portugalštině nazývá Muškatel: Muškatel de Setubal (odpovídající Muscat z Alexandrie) a Muškatel Rošu (Moscatel Roxo – Růžový Muškat).
Muškatelem, kromě hroznů, nazývané dolihované víno, je vyrobené ze stejné odrůdy. Pokud je uložené na několik let v sudech, bude víno elegantní a rafinované, s vůní rozinky, ořechy, kávy, bylinky a medů. V menším počtů se dělá Muškatel Rošu, který má velmi delikátní aroma a komplexní příchuť pomeranče, rozinky a lískových oříšků.

X