+420 774 869936 info@vinazportugalska.cz Ve žlíbku 1800/77
  • Čeština
  • Hledat
    Košík 
    0
    18+

    Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let

    Vinařské oblasti

    Alentejo

    Region Alentejo pokrývá přibližně třetinu celého Portugalska, vinaři ve zbývajících dvou třetinách se často stěžují na popularitu vín z regionu Alentejo.
    V Alentejo (Alentejo) se oči ztrácí v rovinách, někdy částečně pokryté kopci, a to zejména v oblasti Portalegre, kde prochází pohoří San Mamede. To je jedena z největších vinařských oblastí v celém Portugalsku.

    Přítomnost Římanů v Alentejo přispěla k zakládání vinic v různých oblastech regionu. Poté, co bylo založeno město Beja (mezi 31 a 27 př.nl), výsadba vinic se výrazně zvýšila. Vedle města Vidigueira byly nalezeny fragmenty hliněných nádob, hroznových semínek a žulových nádrží (Lagarde) pro šlapání hroznů. Dříve Alentejo byl tradičně zemědělský region, specializující se na výrobu obilí, oliv a dobytkářství. Je zajímavé, že na počátku dvacátého století, vláda chtěla, aby se Alentejo stalo zemědělskou základnou Portugalska. V tu dobu se víno vyrábělo ve velmi malém množství a výhradně pro místní spotřebu. Technologické procesy výroby vína byly zděděny od Římanů. Fermentace probíhala ve velkých hliněných nádobách.
    V padesátých letech v regionu vzniklo první vinařské družstvo s cílem kontrolovat výrobu vína.
    Podnebí: suché a horké – podporuje ideální zrání. Nicméně, vysoké teploty, které nutí v létě vinaře k zavlažování.
    Půdy: hlína, žula, břidlice a vápenec.
    Odrůdy: Hlavní bílý odrůdy v Alentejo jsou Roupejro (Roupeiro), Antau Važ (Antão Vaz) a Arintu (Arinto). Červené odrůdy jsou Trinkadejra (Trincadeira), Aragonež (Aragonez), Kaštelau (Castelão) e Alicante Buche (Alicante Bouschet – Francouzská odrůda, dobře se usadila v klimatu Alentejo).
    Kromě toho, v Alentejo se používají i mezinárodní odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon, Syrah a Chardonnay. Kromě výroby vína DOC se v Alentejo vyrábí široká škála regionálních vín. Někteří výrobci dávají přednost dávání svýmu vínu označení „Regional wine“ („vinho regional“) místo DOC, neboť jim umožňuje zahrnout do cuvée i jiné odrůdy, než té, které jsou stanoveny v právních předpisech o vínech z chráněným označením původu.
    Bílá vína z Alentejo, jsou mírná, s lehkou kyselinkou a tóny tropického ovoce.
    Červená vína jsou plná, bohatá na třísloviny s vůní červených a modrých bobulí.

    Galerie

    Nabídka vín z oblasti

    Cortes de Cima Courela

    Cortes de Cima Courela

    Červené víno. 2016
    Hluboká rubínová barva. Vůně je elegantní a nazrálá, připomínající zralé bobulové ovoce. Chuť je svěží, lehká a jemná.
    Doporučeno k
    Červené maso
    Sýry
    CENA 190
    Cortes de Cima Tinto

    Cortes de Cima Tinto

    Červené víno. 2013
    Aroma tmavého lesního ovoce s náznakem balsamico. Intenzivní, pevná, dobře strukturovaná chuť pikantního ovoce z dlouho trvajícím závěrem. Toto víno bude vynikající i ve svém mládí, ale archivace v lahvi neuškodí.
    Doporučeno k
    Červené maso
    CENA 560
    Cortes de Cima Reserva

    Cortes de Cima Reserva

    Červené víno. 2012
    Intenzivní, komplexní aroma červeného bobulového ovoce s tóny koření, hořké čokolády, tabáku a kůže. Chuť je bohatá, sametová a elegantní s hladkou poddajnou tříslovinou. Dlouhý závěr.
    Doporučeno k
    Červené maso
    CENA 2450
    Cortes de Cima Pinot Noir

    Cortes de Cima Pinot Noir

    Červené víno. 2015
    Harmonická a elegantní aroma nabízí tony zralého bobulového ovoce s tony jahody, vanilky a zemitým podtónem. Šťavnatá, lehce pikantní ovocná vyvážená chuť podpořena dobrou strukturou a lehkou tříslovinkou. Dlouhý sametový závěr.
    Doporučeno k
    Červené maso
    Sýry
    CENA 1065
    Více