+420 774 869936 info@vinazportugalska.cz Ve žlíbku 1800/77
  • Čeština
  • Hledat
    Košík 
    0
    18+

    Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let

    Vinařské oblasti

    Alentejo

    Region Alentejo pokrývá přibližně třetinu celého Portugalska, vinaři ve zbývajících dvou třetinách se často stěžují na popularitu vín z regionu Alentejo.
    V Alentejo (Alentejo) se oči ztrácí v rovinách, někdy částečně pokryté kopci, a to zejména v oblasti Portalegre, kde prochází pohoří San Mamede. To je jedena z největších vinařských oblastí v celém Portugalsku.

    Přítomnost Římanů v Alentejo přispěla k zakládání vinic v různých oblastech regionu. Poté, co bylo založeno město Beja (mezi 31 a 27 př.nl), výsadba vinic se výrazně zvýšila. Vedle města Vidigueira byly nalezeny fragmenty hliněných nádob, hroznových semínek a žulových nádrží (Lagarde) pro šlapání hroznů. Dříve Alentejo byl tradičně zemědělský region, specializující se na výrobu obilí, oliv a dobytkářství. Je zajímavé, že na počátku dvacátého století, vláda chtěla, aby se Alentejo stalo zemědělskou základnou Portugalska. V tu dobu se víno vyrábělo ve velmi malém množství a výhradně pro místní spotřebu. Technologické procesy výroby vína byly zděděny od Římanů. Fermentace probíhala ve velkých hliněných nádobách.
    V padesátých letech v regionu vzniklo první vinařské družstvo s cílem kontrolovat výrobu vína.
    Podnebí: suché a horké – podporuje ideální zrání. Nicméně, vysoké teploty, které nutí v létě vinaře k zavlažování.
    Půdy: hlína, žula, břidlice a vápenec.
    Odrůdy: Hlavní bílý odrůdy v Alentejo jsou Roupejro (Roupeiro), Antau Važ (Antão Vaz) a Arintu (Arinto). Červené odrůdy jsou Trinkadejra (Trincadeira), Aragonež (Aragonez), Kaštelau (Castelão) e Alicante Buche (Alicante Bouschet – Francouzská odrůda, dobře se usadila v klimatu Alentejo).
    Kromě toho, v Alentejo se používají i mezinárodní odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon, Syrah a Chardonnay. Kromě výroby vína DOC se v Alentejo vyrábí široká škála regionálních vín. Někteří výrobci dávají přednost dávání svýmu vínu označení „Regional wine“ („vinho regional“) místo DOC, neboť jim umožňuje zahrnout do cuvée i jiné odrůdy, než té, které jsou stanoveny v právních předpisech o vínech z chráněným označením původu.
    Bílá vína z Alentejo, jsou mírná, s lehkou kyselinkou a tóny tropického ovoce.
    Červená vína jsou plná, bohatá na třísloviny s vůní červených a modrých bobulí.

    Galerie

    Nabídka vín z oblasti

    Monte da Ravasqueira Branco

    Monte da Ravasqueira Branco

    Bílé víno. 2014
    Světle zelená průzračná barva. Čerstvé, intenzivní ovocné tóny, tropické ovoce a liči. Lehké tóny trávy v kombinaci s mineralitou. Svěží chuť s velmi minerálním charakterem. Mnoho ovoce, lehký bílý pepř a zelené jablko. Velmi vyvážené víno.
    Doporučeno k
    Červené maso
    Mořské plody
    Ryba
    Salát
    CENA 275
    Monte da Ravasqueira Reserva Branco

    Monte da Ravasqueira Reserva Branco

    Bílé víno. 2014
    Zářívá, jasná barva nazelenalé slámy. Aroma zralého ovoce – meruňky, manga a broskve. V chuti, má svěží a minerální tony, pikantní texturu, ale poskytuje eleganci, rovnováhu. Má velký potenciál v láhvi.
    Doporučeno k
    Aperitiv
    Červené maso
    Mořské plody
    Ryba
    CENA 475
    Monte da Ravasqueira Tinto

    Monte da Ravasqueira Tinto

    Červené víno. 2016
    Tmavě červená barva s fialovými odstíny. Čerstvá, svěží aroma černého a červeného ovoce, lehká kořenitost. V chuti náznaky kakaa s elegantními taniny. Velmi elegantní s dlouhým závěrem.
    Doporučeno k
    Červené maso
    CENA 275
    Monte da Ravasqueira Rosé

    Monte da Ravasqueira Rosé

    Růžové víno. 2014
    Výrazná růžová barva, jasné a světlé tóny. Ve vůni třešňové poznámky, máty a květiny. V chuti – čerstvé červené ovoce a limetkové tony. Velmi dobrá čerstvost spolu se smetanovou texturou dělá plné, kulaté víno.
    Doporučeno k
    Aperitiv
    Červené maso
    Ryba
    Sushi
    CENA 215
    Více