Ačkoliv není původem z Portugalska, stala se odrůda Alicante Bouschet natolik nedílnou součástí vinařství v oblasti Alentejo, že se mnozí domnívají, že je místní. Ve skutečnosti ale vznikla zkřížením dvou francouzských odrůd, Petit Bouschet a Grenache. Její bobule jsou neobvyklé svou barevností a schopností vytvářet velmi koncentrovaná vína temných barev, kterým se někdy přezdívá inkoustová.
Alicante Bouschet se vždy nejlépe dařilo v oblasti Alentejo. Poprvé ji sem dovezla před sto lety na statek Quinta do Carmo rodina Reynoldsových. K jejím nejvýznamnějším vlastnostem patří struktura, pevnost, třísloviny a především mimořádně sytá barva. Alicante Bouschet se jen málokdy prodává coby jednodruhové víno, které je velmi rustikální, poněkud štiplavé a neobvyklé. Výtečně se hodí do směsí, kterým dodává barvu, živost a objem, jak dokazuje velmi mnoho vín z Alenteja. Aroma těchto vín připomíná lesní plody, kakao, olivy a zeleň. Alicante Bouschet je jednoznačně nejportugalštější ze všech neportugalských odrůd.