Antão Vaz

Jedna z nevíce ceněných odrůd regionu Alentejo, která se až do nedávna pěstovala téměř výhradně v okolí Vidigueiry. Teplé a slunečné klima rozlehlých plání Alenteja jí dobře svědčí. Má zde velmi spolehlivý a vysoký výnos a dobře dozrává. Její hrozny jsou spíše větší, s pevnými bobulemi, které mají dost prostoru kolem sebe.

Z této odrůdy se vyrábějí pevná, plná, dobře strukturovaná vína. Většinou se stáčejí jako jednodruhová vína s velmi živým aroma s tóny zralého tropického ovoce, kůry mandarinky a minerálů, to vše v kombinaci s příjemnou strukturou a tělem. Při rané sklizni dává vínům bohaté aroma a svěží kyselinku. Pokud se ponechá zrát déle, dosahuje vyšší úrovně alkoholu a je proto vhodným kandidátem na zrání v sudech. Často se mísí s odrůdami Roupeiro a Arinto, které k ní přispívají osvěžující kyselostí.

X