Velmi všestranná odrůda, která se pěstuje ve většině vinařských oblastí Portugalska. Ve Vinho Verde se tato odrůda nazývá Pedernã. Dělají se z ní živá vína s osvěžující kyselostí často působící minerálně a je spojená s jemnými chutěmi připomínajícími jablka, limetky a citronu.
Vína založená na odrůdě Arinto dobře stárnou, ale jsou lahodná i v mladém věku. Protože si Arinto uchovává svou kyselost i v horkém podnebí, často se přidává k jiným odrůdám s nižším obsahem kyselin, aby doplnila jejich charakter, a to zejména v teplých oblastech, jako je Alentejo a Ribatejo. Z této odrůdy se vyrábí některá z nejlepších vín DOC regionu Bucelas na sever od Lisabonu, kde musí být ve směsích zastoupena alespoň ze 75 procent (spolu s odrůdami Sercial a Rabo de Ovelha). Její příjemná kyselost je také vhodná coby příměs do šumivých vín. Arinto produkuje středně velké hrozny s malými bobulkami namačkanými na sebe.