Azal

Azal Branco je odrůda se zelenými slupkami, která se pěstuje především v oblasti Minho v severozápadním Portugalsku, kde se jedná o druhou nejoblíbenější odrůdu po Loureiro. Z Azal Branco se vyrábí čerstvá, živá vína Vinho Verde DOC, která se přidávají do směsí a jenom málokdy se prodávají coby jednodruhová vína.

Méně známá odrůda Azal Tinto je červenou variantou Azal Branco. Jako všechny portugalské odrůdy má i Azal Branco ještě mnoho dalších jmen – je známé také jenom jako Azal (přičemž se může plést se svým tmavším sourozencem), ale i coby Carvalha, Es Pinheira a Gadelhudo. Azal Branco je vysoce výnosná odrůda, která produkuje středně velké a kompaktní hrozny velkých bobulí. Protože dozrává pozdě a má vysoký obsah kyselin, vděčí této odrůdě mnoho směsí z Vinho Verde za svou svěžest. „Zelená vína“ Vinho Verde se pijí mladá a jsou velmi živá a lehká. Totéž platí i pro místní červená vína. Jednodruhová vína Azal Branco jsou světle žlutá, mají lehkou chuť a působí téměř jako střik, jak se na správné Vinho Verde sluší. Jsou čerstvá a svěže kyselá s častými příchutěmi jablek, citrusů a pomerančů. Ve směsích se používá společně s odrůdami Loureiro, Trajadura (Treixadura), Arinto(Pedernã), Avesso (Cayetana) a Alvarinho(Albariño).

Azal Branco je v současnosti trochu na ústupu a je postupně vytlačována aromatičtějšími odrůdami, které lépe dozrávají, jako je Loureiro a Alvarinho.

Mezi další jména této odrůdy patří Azal, Carvalha, Es Pinheira, Gadelhudo.

X