Jedna z nejrozšířenějších odrůd na jihu Portugalska. Je zvlášť oblíbená v regionech Tejo, Lisboa, Península de Setúbal a Alentejo a nejlépe se jí daří v horkém podnebí na suchých, písčitých půdách. Nejlepších výsledků dosahuje v regionu Palmela na poloostrově Setúbal na jih od Lisabonu a na starých vinicích na písčitých půdách kolem Peceirão.
Z hroznů Castelão z dobře opečovávaných starých vinic s nízkými výnosy lze vyrobit dobře strukturovaná vína s velkým množstvím tříslovin i kyselin a s ovocným nádechem připomínajícím rybíz, švestková povidla, bobule a někdy i uleželou zvěřinu. Castelão se jen málokdy dokáže zbavit svého rustikálního charakteru. Nejlepší vína vyrobená z této odrůdy výborně zrají v lahvích a dobře uleželá mohou někdy připomínat kvalitní starý Cabernet