Chardonnay

Chradonnay patří mezi nejznámnější a nejrozšířenější odrůdy vinných hrozný na světě. Ačkoli nejčastěji zmiňovanými oblastmi, které jsou pěstováním Chardonnay proslulé, jsou Burgundy a Kalifornie, mnoho velmi
kvalitních vín této odrůdy pochází také z Itálie, Austrálie, Nového Zélandu nebo některých částí Jižní Ameriky.

Popsat chuť Chardonnay není snadné. Mnoho vín vyrobených z hroznů Chardonnay má velmi složitou aromatickou strukturu, čehož je ovšem dosaženo většinou díky použitým techníkám výroby vína (nejčastěji dubového dřeva), než díky kvalitním vlastnostem hroznů. Malokatické kvašení (fermentace) dodává vínu hladkou máslovou chuť, fermentace a/nebo zrání v dubových sudech přidává tóny vanilky, kouře a náznak sladkého koření jako je hřebíček či skořice. Prodloužení zrání vína v sudu zase víno ozvláštní o měkkou přchuť sušenek. Právě pro tyto rozmanité
možnosti výsledné chutí vína z hroznů Chardonnay bývá nazývano “vinařovým vínem”.

Vína Chardonnay

Odrůda se sama o sobě, ačkoli se označuje jako chuťově neutrální, vyznačuje ovocnou chutí, která je pro Chardonnay vína charakteristická. Nalézt zde můžeme chutě od tropických (banán, meloun, ananas, guava) až po peckoviny (broskev, nektariknka, meruňka), citrusy či jablka. Chardonnay si získalo svoji oblibu mezi vinaři nejen díky široké oblibě u odběratelů a konzumentů vína. Tato odrůda oplývá vysokými výnosy, lze ji pěstovat v různých podmínkách podnebí a relativně snadno z ní lze vyrábět víno přijatelné kvality. V obdobích nižší úrody bývají nedostatky zakryty
dubovou příchutí, což vyváží finanční dopad špatné sklizně.

X