Ve francouzském Bordelais jsou modročerné hrozny Merlot nejhojnější pěstovanou odrůdou révy vinné. Kromě toho se Merlot pěstuje především v severovýchodních vinařských regionech Itálie a tato odrůda se objevila i v Portugalsku. Na dobrých místech zraje Merlot velmi brzy, zaručuje poměrně vysoký výnos a plodí vína s vysokým obsahem alkoholu.
Typický Merlot je rubínové až tmavě granátové barvy, odstín záleží na velikosti sklizně. Vůně je jemná, s tóny přezrálého černého rybízu. V chuti je patrný nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání. Ve vůni a chuti můžeme hledat černé třešně, švestky, ostružiny, kompot, fíky, růže; po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče.
Jedno odrůdová Merlot vína jsou, ale je jich málo, obvykle Merlot se používá v malém množství ve směsi pro mnoha Alentejo a Tejo reprezentativních vín.