Sauvignon Blanc je odrůdou bílých hroznů pocházejících ze západní Francie, která je však nyní úspěšně pěstována ve vinařských oblastech po celém světě. Ačkoli jsou tyto hrozny nejčastěji spojovány s údolím Loiry (pro jejich stěžejní úlohu v Sancerre a Pouilly-Fumé), mnohem pravděpodobněji pochází z Bordeaux, kde jsou typicky míchány s odrůdou Semillon.
Koncem 20. století došlo ve vinařském světě k dramatické změně, kdy se jedním z nejlepších producentů Sauvignon Blanc na světě stala oblast Malborough na severním konci jižního ostrova Nového Zélandu. Jejich Malborough Sauvignon Blanc mělo neskutečně rychlý vývoj a získalo skvělou reputaci.
Podstatou úspěšného prodeje vín Sauvignon Blanc je především přímočarost této odrůdy, její příchutě se zkrátka málokdy schovávají v pozadí. Tato skutečnost, spolu s provázaností rozeznaných chutí a jejich deskriptorů, dělá ze Sauvignon Blanc ideální víno pro začátky lekcí ochutnávání vína.
Klasické spektrum aroma Saouvignon Blanc sahá od trávy, kopřiv, listů černého rybízu a chřestu až po zelená jablka, angrešt a tajuplným tónům pižma a křemene. To je výrazným znakem vín z Pouilly-Fumé, kde minerální aroma vychází z vysoké koncentrace minerálů v místní vápencové půdě. Tato skutečnost, její rozpoznatelnost a stálost, vedly k tomu, že Sauvignon Blanc býval v oblasti kolem Loiry známý jako Blanc Fumé.
V kombinaci s odrůdou Semillon, tedy ve většině bílých vín z Bordeaux, vznikají jedna z nejsušších bílých vín na světě. Ačkoli jde o málo zastoupenou složku, hraje Sauvignon Blanc výraznou roli spolu s odrůdou Semillon ve vínech s označením oblasti Sauternest, což dostává tuto odrůdu na špičku vinného spektra.
Sauvignon se snadno přizpůsobí jakémukoli druhu přírodních podmínek, jde o robustní a vitální vinnou révu, která je díky svým vlastnostem mezi vinaři velmi oblíbená. Pro dosažení nejlepších výsledků upřednostňuje Sauvignon Blanc chladnou půdu. Přímý sluneční svit a sklizeň v době sucha.