Do oblasti Dão tato odrůda dorazila relativně nedávno, ale v Douro už se pěstuje od 18. století a je jednou z pěti oficiálně doporučených odrůd. Ačkoliv má z ekonomického hlediska své nedostatky, dává vzniknout dobrým vínům. Její kvalita je nejvíce patrná v dokonalém vyvážení tříslovin, kyselin a cukru ve šťávě, v pevné a zralé struktuře tříslovin i v bohaté barvě.
Vína z této odrůdy jsou květinová, hustá a dobře strukturovaná a umí být velmi trvanlivá. Často se mísí s odrůdami Touriga Nacional, Aragonez i dalšími. Tlusté a hutné slupky bobulí Tinto Cão dávají vínům bohaté třísloviny i barvu a zároveň dobře chrání před plísněmi a hnilobou.
V čem tedy spočívají její nedostatky? Dozrává pozdě a její výnosy jsou tak neuvěřitelně nízké, že se její pěstování téměř nemůže vyplatit. Je proto možné, že je tato odrůda předurčena k zániku.