Region Alentejo pokrývá přibližně třetinu celého Portugalska, vinaři ve zbývajících dvou třetinách se často stěžují na popularitu vín z regionu Alentejo.
V Alentejo (Alentejo) se oči ztrácí v rovinách, někdy částečně pokryté kopci, a to zejména v oblasti Portalegre, kde prochází pohoří San Mamede. To je jedena z největších vinařských oblastí v celém Portugalsku.
Přítomnost Římanů v Alentejo přispěla k zakládání vinic v různých oblastech regionu. Poté, co bylo založeno město Beja (mezi 31 a 27 př.nl), výsadba vinic se výrazně zvýšila. Vedle města Vidigueira byly nalezeny fragmenty hliněných nádob, hroznových semínek a žulových nádrží (Lagarde) pro šlapání hroznů.
Dříve Alentejo byl tradičně zemědělský region, specializující se na výrobu obilí, oliv a dobytkářství. Je zajímavé, že na počátku dvacátého století, vláda chtěla, aby se Alentejo stalo zemědělskou základnou Portugalska. V tu dobu se víno vyrábělo ve velmi malém množství a výhradně pro místní spotřebu. Technologické procesy výroby vína byly zděděny od Římanů. Fermentace probíhala ve velkých hliněných nádobách.
V padesátých letech v regionu vzniklo první vinařské družstvo s cílem kontrolovat výrobu vína.
Suché a horké – podporuje ideální zrání. Nicméně, vysoké teploty, které nutí v létě vinaře k zavlažování.
Půdy: hlína, žula, břidlice a vápenec.
Hlavní bílý odrůdy v Alentejo jsou Roupejro (Roupeiro), Antau Važ (Antão Vaz) a Arintu (Arinto). Červené odrůdy jsou Trinkadejra (Trincadeira), Aragonež (Aragonez), Kaštelau (Castelão) e Alicante Buche (Alicante Bouschet – Francouzská odrůda, dobře se usadila v klimatu Alentejo).
Kromě toho, v Alentejo se používají i mezinárodní odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon, Syrah a Chardonnay. Kromě výroby vína DOC se v Alentejo vyrábí široká škála regionálních vín. Někteří výrobci dávají přednost dávání svýmu vínu označení “Regional wine” (“vinho regional”) místo DOC, neboť jim umožňuje zahrnout do cuvée i jiné odrůdy, než té, které jsou stanoveny v právních předpisech o vínech z chráněným označením původu.
Bílá vína z Alentejo, jsou mírná, s lehkou kyselinkou a tóny tropického ovoce.
Červená vína jsou plná, bohatá na třísloviny s vůní červených a modrých bobulí.