Na západní část Beiras, mezi hornatým regionem Dao a rovinatými Atlantickými plážemi, se rozléhá Bairra pyšnící se svým klidným, mořským klimatem bohatým na srážky.
I když je Bairrada z větší části pahorkatina, většina vinic se nachází na rovinaté plošině.
V této oblasti se vyskytují hlavně dva druhy půdy: těžká jílovitá půda obsahující vápník a písčitá půda. Oba druhy svým unikátním způsobem ovlivňují styl vína.
Tato oblast je velmi signifikantní pro šumivá vína. Základ toho to typu vín potřebuje vysokou hladinu kyselosti, kterou poskytuje chladné klima Bairrada.
Převládající odrůda mezi bílými hrozny je flagrantní Maria Gomes, i když Arinto, Mical, Cercial e Rabo de Ovelha můžou být použitá k výrobě minerálních, dlouhověkých vín.
Červená Bairrada v dnešní době existují v neuvěřitelném množství různých stylů. Od roku 2003, mnohočetnost hroznů je nezbytnou součástí DOC Bairrada vín – nacionální hrozny jako například Touriga Nacional a Alfrocheiro, společně s mezinárodními: Cabernet Sauvignon, Pinor Noir, Syrah a Merlot.
Baga je tradiční lokální červená odrůda, z ní jsou vyráběna taninová vína, jenž můžou mít vysokou úroveň kyselosti, pokud jsou vyrobená z nedozrálých hroznů. V případě, že pro výrobu budou použité zralé hrozny, pak červená Baga vynikají svou bohatou, hustou, ovocnou chutí, která stárnou do elegantních vín s dobrou komplexností. Druh výroby „Balancs de noirs“, založený na rychlém vylisování Baga, zde není novinkou.