Porto a Douro
Douro je prvním DOC (Denominação de Origem Controlada) regionem na světě. Jeho hranice byly stanoveny markýzem Pombal v roce 1756. Existují ještě dva další světové regiony (Chianti a Tokai) které soutěží o prvenství, ale pouze Douro je prvním regionem, který byl potvrzen na legislativní úrovni. Právě v Portugalsku vznikla klasifikace DOC. Portské víno (známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska.
Díky jedinečné krajině vinic připomínající schody vedoucí dolů k řece. V roce 2001 Alto Douro byl zaregistrován do seznamu světového dědictví UNESCO.
Douro – to je něco výjimečného, jedinečného. Abychom ho pochopili, musíte ho cítit uvnitř. Proto bychom ho měli určitě navštívit. Douro – je celý svět. Když přijedete do této země, zdá se, že překonaly neviditelnou hranici Nové dimenze.
Douro je rozdělen do tří podoblastí: Baixo Corgo (Bajšu Korgu), Cima Corgo (Cima Korgu) a Douro Superior, kde existuje označení původu Porto a Douro DOC.
Baixo Corgo (znamená Dolní Corgo) se nachází ve spodní části řeky Douro. Navzdory skutečnosti, že země Dolní Corgo začaly být kultivovány dříve, kvalita vína je horší než v ostatních podoblastech.
Cima Corgo, nebo Horní Corgo je největší ze dvou podoblastí. Centrum je obec Piňjau – hezká vesnice, malebně usazena mezi horami na ohybu řeky.
- Douro Superior – se nachází v horní části řeky Douro a sahá až ke hranici se Španělskem. Jedná se o nejsušší a nejteplejší ze tří podoblastí.
- Podnebí: více mírné a vlhké v Baixo Corgo. Jak budeme postupovat do vnitrozemí – bude se zvyšovat teplota. V letních měsících se vyznačuje intenzivní teplo, zatím co zimy jsou velmi chladné, a to zejména v Douro Superior a okolí řek. Jak místní říkají “Nove meses de Inverno e três de Inferno” – devět měsíců je zima a tři měsíce je pekelné vedro. To je slovní hříčka, kde slova “zima” a “peklo” se rozlišuje pouze jedním písmenem: “inverno” a “inferno”. Krátké jaro a krátký podzim téměř splynoue s zimou a letní tří měsíce se odlišují pekelným teplem a suchem.
Je zajímavé, že díky ohybům řeky, změně výšek hor, s různou příkrostí svahů, příroda zde vytvořila širokou škálu mikroklimatu. - Půda: břidlice a žula, dobře udržují teplo akumulované v průběhu dne, což vytváří ideální podmínky pro zrání hroznů.
Odrůdy. - Modrý: Touriga Franca (Touriga Franka), Touriga Nacional (Touriga Nacional), Tinta Barroca (Tinta Barroka), Tinta Roriz (Tinta Roriž), Tinta Amarela (Tinta Amarela), Tinto Cão (Tintu Kau), Souzão (Souzau).
- Bílá: Rabigato (Rabigatu), Viosinho, Malvasia Fina (Malvazija Fina), Moscatel (Muškatel).
Styly vín. - Červená mladá vína: vůně červených bobulí (jahody a maliny) doplněná květinovými tóny. Jedná se o střední tělo s vyváženými taniny. Měly by být konzumované v mladém věku, protože nepředstavují potenciál pro dlouhodobé skladování.
- Červená vína pro archivace: již v mladém věku tato vína odhalují složitost a intenzitu vůně. Fialkové tony a tony lesních plodů (ostružin, angreštů, borůvek), čokolády. Dobrá struktura a dlouhé taniny umožní vínu počkat svého vrcholu, nejméně 10 let.
- Bílá mladá vína: osvěžující, s květinovými a ovocnými (citrusovými) příchutěmi, dokonale vhodná pro použití v mladém věku.
- Bílá vína pro archivace: komplexní s bohatým aroma toastu a tropického ovoce, obvykle vína fermentovaná v sudu. Můžete bez obav nechat odležet po dobu několika let.
- Růžová vína: získaný krátkou macerací červených hroznů. Tato vína mají svěží vůni malin, třešní a bonbónů. V ústech vzniká rovnováha mezi sladkostí, kyselinkou a lehkostí.